Leerlingen Op ‘e Dobbe ruimen zwerfvuil in Hallum op
Plastic soep, Ocean Cleanup en zwerfvuil. Het zijn termen die veel in het nieuws zijn, het milieu is terecht een hot item. Hoe verwerk je als basisschool milieubewust gedrag en verantwoordelijkheid voor de omgeving in het lesprogramma? Door de handen uit de mouwen te steken in het kader van World Cleanup Day! De leerlingen van Op ‘e Dobbe hebben in Hallum samen met een medewerker van afvalverwerker Omrin zakkenvol zwerfvuil en plastic opgeruimd. “Je merkt dat leerlingen nu eerder afval signaleren en in actie komen.”
Ieder jaar biedt afvalverwerker Omrin scholen in Friesland aan om in de periode rond World Cleanup Day (zie kader) bij kinderen een gastles rondom afvalbewustzijn te verzorgen. Ook dit jaar was het bedrijf te gast bij Op ‘e Dobbe om in het kader van de ‘Himmelwike’ met de leerlingen aan de slag te gaan. Leerkracht Lisa Vleeschhouwer vertelt hierover: “Leerlingen zien bijvoorbeeld hoe lang afval blijft rondzwerven als het niet afbreekbaar is. Ze schrikken als ze horen hoe lang plastic, kauwgom of zelfs een banaan in de natuur blijft liggen.”
Zakkenvol zwerfvuil
Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken. In groepjes trokken leerlingen het dorp in, gewapend met prikstok en vuilniszak. Lisa vertelt: “Dan zie je hoe nuttig het is dat leerlingen eerst uitleg hebben gehad over het effect van afval in de omgeving. De medewerker van Omrin vergezelde de leerlingen en kon op die manier heel mooi inspelen op wat er tijdens de gastles is verteld. Het resultaat mocht er zijn, de kinderen kwamen terug met zakkenvol zwerfvuil.”
Recycling
Ook de mogelijkheid tot recyclen van afval is onderdeel van de bewustwording, wat erg nuttig is. Lisa: “Kinderen zagen natuurlijk altijd wel verschillende containers staan. Maar nu merk je dat ze zich ook bewust zijn waarom dit is. Ze signaleren bijvoorbeeld rondslingerend afval op het schoolplein. Waar dit voorheen nog wel eens bleef liggen, zie je nu leerlingen naar de juiste container lopen om het op te ruimen. Dat is leuk om te zien, we hopen dat ze dit ook buiten het schoolplein volhouden.”
World Cleanup Day
Het is sinds een aantal jaren een terugkerend fenomeen: World Cleanup Day. De oorsprong van dit initiatief gaat terug naar 2008, toen ruim 50 duizend inwoners van Estland in actie kwamen om hun land te ontdoen van rondzwervend vuil. Dit groeide uit tot een wereldwijd burgerinitiatief, waar in 2019 maar liefst 21 miljoen mensen uit 180 landen meer dan 100 miljoen kilo afval opruimden. “We zijn blij dat onze leerlingen dit jaar ook een steentje bij hebben gedragen aan een schonere planeet.”