“Kinderburgemeester zijn voelt bijzonder en is héél leuk”
De gemeenteraadsverkiezingen zijn elke vier jaar een bron van aandacht voor lokale democratie. Iedere volwassene mag een stem op de volksvertegenwoordiger van zijn of haar keuze uitbrengen. Maar ook als je nog geen 18 bent kun je actief zijn in de lokale politiek. Thirza Huitema is leerling van groep 7 op OBS De Jint in Stiens. Zij mag zich kinderburgemeester van de gemeente Leeuwarden noemen. We gaan met Thirza in gesprek over haar ervaringen.
"Ik vind het belangrijk dat kinderen hun mening kunnen geven en dat gemeenten en bedrijven daar iets mee doen"
Thirza, waarom wilde je kinderburgemeester worden?
“Ik vind het belangrijk dat kinderen hun mening kunnen geven en dat gemeenten en bedrijven daar iets mee doen. Toen ik op school een filmpje zag waarin de vorige kinderburgemeester zei dat er een opvolger werd gezocht, leek me dat wel wat. Ik besloot mee te doen aan de verkiezing. Ik heb toen een filmpje gemaakt en dit opgestuurd. Uiteindelijk zat ik bij de laatste zes kinderen die kans maakten om de nieuwe kinderburgemeester te worden.”
Wat moest je doen om jezelf te presenteren?
“Ik ging op 3 juni 2021 naar het stadhuis van Leeuwarden en mocht een presentatie geven. Ik moest vertellen wat ik voor de stad zou doen als ik 5000 euro zou mogen uitgeven. Mijn presentatie ging over ‘de mienskip’ (samenleving). Ik vertelde dat mensen vroeger veel met elkaar samenwerkten. Nu lijkt dat veel moeilijker te zijn. We leven tegenwoordig veel meer in onze eigen bubbel. Als kinderburgemeester wil ik mij ervoor inzetten dat er meer wordt samengewerkt en dat kinderen hierbij ook moeten worden betrokken.”
Het interview gaat verder onder de afbeelding
Thirza (rechts) naast haar 'collega' Mr. Sybrand Van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden
Hoe voelde het om je plannen te presenteren?
“Ik was aan het presenteren zonder publiek. Dat was wel jammer en een beetje gek, maar ik wist dat de meester en de kinderen uit mijn klas meekeken via een livestream op het schoolbord. Ik vond het wel cool ook om de opname van hoe mijn klas reageerde terug te kijken".
Wat gebeurde er nadat je de presentatie had gegeven?
“De burgemeester, raadsleden en de oude kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester zaten in de jury. Nadat we klaar waren, gingen zij allemaal naar een kamertje om de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester te kiezen. Zara en ik werden uitgekozen na een overleg van deze jury. Zara is loco-kinderburgemeester en valt voor mij in wanneer ik ergens niet naartoe kan. Sommige dingen doen we samen.”
Hoe voelt het om kinderburgemeester te zijn?
“Het is bijzonder en het is héél leuk. Het is eerst ook wel een beetje vreemd, maar op een gegeven moment wordt het ook wel weer gewoon. Eigenlijk voelt het ook wel speciaal dat ze mij hebben gekozen omdat in het verleden de kinderburgemeester vaak uit de stad Leeuwarden kwam.”
Wat heb je als kinderburgemeester al mogen doen?
“Al best wel veel! Ik mocht meedenken bij een project tegen kinderarmoede in Leeuwarden Oost. Ook mocht ik meedenken aan de inrichting van de binnenstad en was ik bij de boekpresentatie van ‘Sterke Yerke’ in het provinciehuis van Fryslân. Daarnaast heb ik meegewerkt aan een speciaal promotiefilmpje voor de Kinderboekenweek en mocht ik een keer praten met vertegenwoordigers van de vijf grote steden en andere beleidsmakers over de inrichting van steden. Daarvoor moest ik naar de Rai in Amsterdam en daar waren ook vijf andere kinderburgemeesters bij. Het was erg leuk om hen te ontmoeten.”
Kun je als kinderburgemeester ook zelf plannen indienen?
“Ja, dat kan ik doen via mijn contactpersoon. Ik kan een mail sturen wanneer ik een leuk idee wil delen. We kunnen dan samen verder kijken of we er iets mee kunnen doen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens voorgesteld om asielkinderen te bezoeken in het WTC. Ik wilde graag zien hoe het daar was, maar door corona kon dit helaas niet. Dat was jammer. Maar het is leuk dat er hierover in ieder geval werd nagedacht. En misschien kan dit later dit jaar wel.”
"Als kinderburgemeester wil ik mij ervoor inzetten dat er meer wordt samengewerkt. Kinderen moeten hierbij ook worden betrokken."
Je hebt wel met politiek, dat is duidelijk!
“Politiek heeft wel mijn interesse inderdaad. Op school hebben we vorig jaar aandacht besteed aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. We kregen een opdracht die door onze meester was opgezet. De opdracht was dat je in groepjes een verkiezingsprogramma ging schrijven. Ik was toen echter ziek en moest de opdracht thuis in mijn uppie doen. Gelukkig had ik alles goed doorgenomen en uitgetypt. Daarna gingen alle groepjes hun programma’s presenteren en mochten de kinderen uit groep 8 en wij zelf stemmen op het beste programma. Ik had toen de meeste stemmen gekregen en kon dus een eenmansfractie beginnen.”
Wat hoop je voor je leeftijdsgenoten te bereiken?
“Mijn insteek is dat alle kinderen gelijke kansen krijgen in het leven. Ze moeten om hulp kunnen vragen als ze dat nodig hebben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat alle kinderen hun school af kunnen maken en dat ze terug kunnen kijken op een leuke jeugd.”