De klas in huis - Thuisonderwijs bij onze scholen
En dan zijn opeens alle scholen gesloten en is onderwijs op afstand een feit. De mededeling van Minister Slob op zondagavond 15 maart kwam natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Maar toch betekende het voor veel leerkrachten dat ze ineens werden geconfronteerd met een andere manier van lesgeven. Direct gingen de scholen van Elan Onderwijsgroep aan de slag met het doel om leerlingen tóch het beste onderwijs te geven. Na een week zijn er veel mooie resultaten geboekt, in dit artikel geven we graag een overzicht van de stand van zaken. Hiervoor laten we Teun Meijer, stafmedewerker Onderwijs & ICT aan het woord
De basis voor de snelle acties zijn door de jaren heen eigenlijk al gelegd. Teun Meijer: "Natuurlijk is dit voor iedereen wennen. Maar ik ben blij dat we veel voorwaarden al op orde hadden. Er lag bijvoorbeeld op veel scholen al een visie op het verrijken van onderwijs met digitale leermiddelen zoals Snappet, Gynzy of de digitale variant van Wereld in Getallen. En er is al geïnvesteerd in complete en veilige systemen als Microsoft Office365 in combinatie met het beschikbaar stellen van een laptop voor iedere leerkracht. Hierdoor konden de collega's direct aan de slag."
Teun Meijer, Onderwijs & ICT
"Door de videoverbinding heb je toch meer zicht op hoe het met leerlingen gaat."
Kennis en ervaring delen
In het nieuws lees en hoor je veel over systemen die video gebruiken om les te geven. Inmiddels hebben binnen de scholen van Elan Onderwijsgroep veel leerkrachten dagelijks contact met hun leerlingen via Microsoft Teams. Teun merkt natuurlijk dat leerkrachten ondersteuning nodig hebben. "De stelregel is een beetje dat je een nieuwe manier van werken het beste kunt ervaren door er gewoon mee aan de slag te gaan. Met de directeuren móesten we ook gewoon beginnen, omdat we fysiek niet meer bij elkaar konden komen voor spoedoverleg."
Elke dag geeft hij via Microsoft Teams praktische les over het gebruik van dit programma. "Je ziet dat de leerkrachten die direct aan de slag zijn gegaan daarna ook andere collega's weer op weg helpen. Door de videoverbinding heb je toch meer zicht op hoe het met leerlingen gaat, dus leerkrachten zien dat dit onder de omstandigheden gewoon prima werkt."
Oppervlaktes en inhoud – de rekenles van Juf Ellis
Ellis Comello is leerkracht in de bovenbouw op OBS De Oanset in Ried en ICT-coördinator van de school. Op dinsdag 24 maart gaf zij uitleg over oppervlaktes en inhoudsmaten aan een aantal van haar leerlingen. Ellis vertelt: "Dit is lesstof die bij sommige kinderen beter aankomt als je het laat zien, in plaats van alleen een stukje tekst meegeeft. Dus ik heb een paar leerlingen uitgenodigd in Teams om ze via video op weg te helpen.
Hoe pakte ze deze les aan? Ellis vertelt: "Op mijn iPad heb ik een aantal afbeeldingen gezet die ik gebruikte tijdens de uitleg. In Teams kon ik mijn scherm met de leerlingen delen waardoor ze mijn afbeeldingen zagen. Met een speciale pen kon ik op de opdrachten schrijven om uit te leggen, waarop de kinderen het antwoord gaven. Ik moet zeggen dat dit heel leuk werkte!".
Juf Ellis van OBS De Oanset in Ried geeft een aantal leerlingen rekenles via Microsoft Teams
"Ik heb er alle vertrouwen in dat we nu een basis leggen voor ná de coronacrisis"
Inspirerende opdrachten
Ook buiten de reguliere lessen gebeurt er op dit moment veel. Teun vertelt: "Elan Onderwijsgroep is al een tijd bezig om vanuit het iNNOVATORIUM leerkrachten te helpen les te geven vanuit 21e eeuwse vaardigheden. Juist deze vaardigheden helpen zowel onze leerkrachten en leerlingen om met de unieke situatie om te gaan. Dit krijgt eigenlijk een nieuwe dimensie door de uitdagingen waar scholen nu voor staan." Leerkrachten delen via Teams dagelijks tips en ideeën voor leuke opdrachten en lessen met elkaar. Ook worden alle tips en trucs verzameld op een aparte pagina.
Om het nuttige en het aangename te combineren wordt vanaf volgende week voor alle groepen een wedstrijd georganiseerd. Teun vertelt: "Via een zogenaamde 'challenge' krijgen leerlingen elke week een creatieve opdracht. De leerling met de leukste inzending wint een leuke prijs voor de school. Op deze manier kunnen leerlingen vanuit hun eigen beleving en achtergrond iets van zichzelf laten zien". Ook leerkrachten krijgen de uitdaging om een inspirerende les te maken.
Voor nu en voor de toekomst
Elan Onderwijsgroep kijkt dus ook echt al vooruit naar de periode waarin het leven weer normale vormen aanneemt. "Kijk, we moeten allemaal omschakelen. En wat nu moet gebeuren doen we natuurlijk ook gewoon. Maar we proberen ondertussen ook om een goede basis te leggen voor de tijd na de coronacrisis. En als je dan kijkt naar het enthousiasme en de energie binnen de scholen dan heb ik daar alle vertrouwen in."