De klas in huis - Challenges en herdenkingen
Op dit moment krijgen kinderen volop mee wat de dagelijkse situatie rondom het coronavirus is. Maar soms is het goed om stil te staan bij het verleden en de toekomst. In de rubriek 'De klas in huis' geven we een inkijkje in de ideeën en initiatieven op onze scholen. Zo kunnen al onze leerlingen een mooie prijs voor hun school winnen als ze het beste een creatieve opdracht uitvoeren. En we kijken mee met de kinderen van OBS De Opslach uit Franeker die eigenlijk op 9 april een krans zouden leggen bij het oorlogsmonument aan de J. Bogstrastraat in Franeker. Ieder jaar gedenken ze zo de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar dit jaar deden ze dat op een speciale manier.
Virtuele herdenking in Franeker
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. En dat is een bijzondere mijlpaal, zeker in deze tijd. OBS De Opslach in Franeker besteedt graag aandacht aan de omstandigheden die vele generaties nadien nog invloed hadden op Nederland. Directeur a.i. Alex Verdam van De Opslach legt uit: "In die oorlog zijn veel mensen gesneuveld die net zoals onze kinderen dromen hadden, wilden leren, aan het werk waren. Maar het liep totaal anders. Stilstaan bij dat leed leert kinderen om anders te kijken naar de huidige vrijheid en wat je moet doen om die te bewaren."
Op donderdag 9 april zou groep 7 een krans leggen bij het oorlogsmonument aan de Jacob Bogstrastraat in Franeker. Vanwege de huidige omstandigheden kon dit niet doorgaan op de manier die de school al jaren gewend is. Toch vonden leerkrachten Sacha van Nek en Colette Oving het zo'n belangrijke gebeurtenis dat ze met hun leerlingen een 'virtuele kranslegging' hebben gedaan. Alex Verdam: "Groep 7 heeft via de website Padlet een digitaal monument aangemaakt. Ze hebben hier prachtige gedichten gepost over vrijheid en de offers die gebracht zijn. De herdenking zelf werd door de groep gedaan via het programma Microsoft Teams. Zo hebben ze toch de helden herdacht die vochten voor onze vrijheid."
Een prachtig gebaar van Groep 7 van De Opslach, het is iets waar we echt heel trots op zijn!
Ga de uitdaging aan!
Leren mag ook leuk zijn, dat is de stellige overtuiging van veel van onze leerkrachten. Om leerlingen én leerkrachten uit te dagen creatief te zijn organiseren we de komende weken challenges, of uitdagingen. Het idee erachter is dat leerlingen en leerkrachten aan de slag gaan om de creatieve mogelijkheden van de iPad te leren kennen. Op een leuke manier werken aan 21e eeuwse vaardigheden, terwijl er ook nog prijzen te verdienen zijn!
Iedereen is creatief!
De basis voor de challenges liggen in de serie ‘Iedereen is creatief’, lessen die gratis op de iPad of iPhone te downloaden zijn. Jeroen Wagenaar - directeur van OBS De Cingel uit Menaam én docent in het iNNOVATORIUM - vertelt hierover "Leerlingen en leerkrachten werken stapsgewijs aan ideeën én de manieren om ze uit te voeren. Ze kunnen met elkaar de plannen en resultaten bespreken via Teams. Door de combinatie te maken tussen Microsoft Teams en de creatieve mogelijkheden van de iPad leggen we een goede basis voor verder gebruik van deze mooie gereedschappen in het onderwijs."
'Iedereen is creatief' leert je de creatieve basistechnieken die je kunt gebruiken voor creatieve projecten. Jeroen: "Wil je een tekening maken? Check! Een dramatisch fotomoment vastleggen? Check! Een origineel muziekstuk maken, inclusief beats of powerriff?Check! Een vlog maken over een gedenkwaardige gebeurtenis? Het wordt bijna saai, maar hier ook: Check!
Challenge #1 - Fotografie
Aan de hand van drie voorbereide lessen worden klassen op het juiste spoor gezet. De interactieve lessen op de iPad doen de rest. "Zo krijg je tips hoe je foto's bepaalde effecten mee kunt geven, hoe je een mooi frame maakt en hoe je een aantrekkelijke collage maakt. En dat is toch leuk, hoe jong of oud je ook bent, je kunt direct beginnen met een mooi portfolio opbouwen."
Jeroen: "Bij een challenge hoort natuurlijk ook een prijs. De klas of groep die het mooiste fotowerk aanbiedt wint een greenscreen voor de school. Hiermee kun je weer een stukje verder bouwen aan de creatieve skills van de kinderen, want met een greenscreen wordt het mogelijk om jezelf in alle mogelijke werelden vast te leggen op film of video."
We kijken uit naar de inzendingen!
Toen op 15 maart bekend werd gemaakt dat de scholen voorlopig dicht zouden gaan hebben onze leerkrachten de weken daarna hard gewerkt aan verschillende manieren van online lesgeven. Vorige week kwam de overheid met de mededeling dat de leerlingen en collega's elkaar nog even wat langer niet kunnen zien opschool. We zijn daarom extra blij met alle inspanningen die collega's in de weken hiervoor hebben gedaan. Ook zijn we trots op onze leerlingen en hun ouders, omdat blijkt dat zelfs onder deze omstandigheden we samen met elkaar het beste eruit proberen te halen! Leerlingen, ouders en collega's: Bedankt!