Creatief in de lockdown – De online leerlingenraad
Onze scholen verzorgen sinds een aantal weken thuisonderwijs. Naar het nu lijkt zal deze periode verlengd worden. In deze reeks artikelen laten we graag enkele scholen aan het woord die op een creatieve manier invulling geven aan het lesprogramma. Bijvoorbeeld SWS Twaspan in Deinum, waar de leerlingenraad via Teams een eigen plek heeft om ook in deze periode samen te werken aan de best mogelijke school.
Einar Yedema, directeur SWS Twaspan
Juist in een periode waarin het onderwijs op een andere manier vorm krijgt is het belangrijk om bij leerlingen te toetsen of praktische zaken voor elkaar zijn. SWS Twaspan heeft een actieve leerlingenraad, die de schoolleiding helpt met het bedenken van oplossingen. Vanwege de lockdown kan die niet op school samenkomen en overleggen met de directeur. Gelukkig is er een alternatief gevonden.
Lockdown, wat nu?
Einar Yedema, directeur op SWS Twaspan, vertelt : "Binnen de Microsoft365-omgeving van de school is een aparte plek voor de leerlingenraad aangemaakt. Ze kunnen hierdoor via Teams contact met elkaar hebben. En ik kan aanschuiven bij vergaderingen om te blijven toetsen hoe het gaat. Alle afspraken en mogelijke bestanden kunnen ook binnen die omgeving opgeslagen worden. Natúúrlijk vinden ze het prettiger om op school bij elkaar te komen, maar dit is voor nu een prima alternatief."
De thema's die op dit moment door de raad besproken worden liggen logischerwijs op het vlak van thuisonderwijs. "Bijvoorbeeld of de voorzieningen die de school treft voldoende zijn. Of tips die weer met andere leerlingen gedeeld kunnen worden. Je merkt dat in het thuisonderwijs wat sturing nodig is in het gebruik van de chatfunctie in Teams. Ik kan met de raad dan fijn praten over mogelijke oplossingen. Je merkt dat de leerlingen die verantwoordelijkheid meenemen in hun eigen groep. Op die manier is het prettig samenwerken aan een mooie school, ook in bijzondere omstandigheden."
Verantwoordelijkheid
De leerlingenraad van SWS Twaspan in Deinum is al een tijd in functie. Natuurlijk wisselt jaarlijks de samenstelling, maar de rol die de raad speelt binnen de school is belangrijk. Directeur Einar Yedema vertelt: "De leerlingenraad is voor mij een goede manier om te ontdekken of leerlingen dezelfde beleving hebben als het team. Soms bedenk je als volwassene iets, maar kan het zijn dat kinderen een andere invalshoek hebben."
Ook merkt Einar dat leerlingen verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Hij noemt een concreet voorbeeld: "Ik kreeg de opmerking dat er te weinig ballen waren om in de pauze mee te spelen. Vervolgens hebben we een plan gemaakt om nieuwe ballen aan te schaffen, maar er ook voor het beheer te zorgen. Dat begrepen ze prima, want het kost natuurlijk wel geld. Elke pauze is iemand van de leerlingenraad die zorgt dat alle ballen weer netjes naar binnen gebracht worden. Dit jaar rouleert die verantwoordelijkheid per vergadering van de raad. Je merkt dat kinderen dit goed oppakken en hun klasgenoten hierin betrekken."
"Natúúrlijk vindt de leerlingenraad het prettiger om op school bij elkaar te komen, maar voor nu is dit een prima alternatief"
Directeur Einar Yedema van SWS Twaspan maakt gebruik van een vlog om ouders te informeren over ontwikkelingen rondom thuisonderwijs
Contact houden
Einar geeft aan dat het nu belangrijk is om contact te houden met zowel leerlingen als ouders. Ook de informatievoorziening naar ouders is iets waar de school een creatieve oplossing voor heeft bedacht. Einar: "Ik maak voor ouders een vlog. Het gaat met wisselende maatregelen soms heel snel, ouders vinden het prettig om in een video uitleg te krijgen over wat de bedoeling is. Op deze manier kan ik ouders en leerlingen laagdrempelig op de hoogte houden."